Geen opkomstplicht meer
Iedereen die mag stemmen, krijgt een uitnodigingsbrief, maar je mag zelf kiezen of je gaat stemmen.
Lijststemmen
Je kunt nog steeds stemmen op een lijst, maar deze stemmen tellen niet meer mee als ‘pot’ voor het bepalen wie er verkozen wordt. Kandidaten worden nu gekozen op basis van het aantal voorkeurstemmen dat ze krijgen. De lijststemmen tellen wél mee voor de zetelverdeling.
Burgemeester kiezen
De kandidaat met de meeste stemmen binnen de grootste partij van de coalitie wordt burgemeester. Als die persoon het ambt niet wil, gaat het naar degene met de op één na meeste stemmen in die partij.
Initiatiefrecht voor coalitie
De kandidaat met de meeste stemmen van de grootste lijst krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen in de gemeenteraad.
Gedetailleerde stemresultaten
De resultaten van de verkiezingen zullen ook beschikbaar zijn op wijk- en dorpsniveau, niet alleen per gemeente.
Vrijstelling als bijzitter
Als je al twee keer bijzitter bent geweest in een stem- of telbureau, kun je vrijstelling aanvragen om het niet nog een keer te hoeven doen. Deze vrijstelling geldt niet voor de rollen van voorzitter of secretaris.
Volmachten geven
Kiezers kunnen een volmacht geven als ze niet zelf naar het stemlokaal kunnen gaan. Hiervoor zijn een ingevuld volmachtformulier (A95) én een bijhorend attest nodig, die de volmachtkrijger op de verkiezingsdag moet meenemen naar het stembureau. Redenen voor een volmacht zijn onder andere medische redenen, verblijf in het buitenland, beroeps- of dienstredenen, religieuze overtuigingen, studieredenen of vrijheidsbeneming. De verklaring op erewoord zonder bewijsstukken is niet meer toegestaan. De volmachtkrijger mag slechts één volmacht aanvaarden en moet dezelfde stemrechten hebben als de volmachtgever. Volmachtkrijgers kunnen enkel volmacht uitoefenen door een papieren versie van de uitnodigingsbrief voor te leggen in het stembureau.