Griep- en coronavaccinaties verkleinen het risico dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis belandt. Daarom worden deze vaccins aanbevolen aan de mensen die het grootste risico lopen om ernstig ziek te worden door griep of corona.
Over corona en griep
Corona, of COVID-19, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus. De ziekte kan een brede waaier aan klachten veroorzaken, afhankelijk van de variant, en komt vooral in het najaar voor. De meeste mensen herstellen vanzelf, maar sommigen lopen een hoger risico op ernstige ziekte of overlijden.
Griep, of influenza, is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door het influenzavirus. Elk jaar, vooral in het najaar, verschijnen er nieuwe varianten van het griepvirus. De meeste mensen herstellen vanzelf, maar sommige mensen kunnen ernstiger ziek worden of overlijden.
Wie kan zich best tegen griep en corona laten vaccineren (volgens de Hoge Gezondheidsraad)?
Griep- én coronavaccinatie:
- personen van 65 jaar of ouder;
- personen die langdurig in een zorgvoorziening wonen (bijvoorbeeld WZC, VAPH…);
- personen werkzaam in de zorgsector, in of buiten een zorgvoorziening;
- personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals: long-, hart-, lever- of nieraandoeningen; metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2; neuromusculaire aandoeningen;
- personen met een immuunstoornis of hiermee samenwonend;
- personen met obesitas (BMI ≥ 40).
Griepvaccinatie:
- zwangere vrouwen;
- personen samenwonend met kinderen jonger dan 6 maanden van wie de moeder niet gevaccineerd is tegen griep tijdens de zwangerschap;
- personen samenwonend met iemand met een onderliggend gezondheidsprobleem.
Er is geen algemene aanbeveling voor het vaccineren van zwangere vrouwen tegen corona. Voor sommige zwangere vrouwen met een verhoogd risico kan vaccinatie wel nuttig zijn. Overleg daarvoor met je arts of gynaecoloog.
Ook als je niet tot één van de groepen behoort, kun je je laten vaccineren tegen corona en griep als je dat wilt. Het is een eenvoudige manier om jezelf en anderen gezond te houden!
Praktisch
- Waar?
Maak een afspraak bij je huisarts, apotheker, gynaecoloog of vroedvrouw. Komt er een thuisverpleegkundige bij je langs? Ook deze persoon kan je vaccineren. Je hebt geen voorschrift nodig. Zoek hier welke apothekers in jouw buurt vaccinaties toedienen.
Werk je in de zorg? De arbeidsgeneeskundige dienst van je werk kan je zowel het coronavaccin als het griepvaccin toedienen op je werkplek. Op werkplekken buiten de zorg kan enkel het griepvaccin aangeboden worden.
Kinderen onder de 12 jaar kunnen tegen corona worden gevaccineerd in pediatrische referentiecentra of bij een specifiek vaccinatiepunt in de eerstelijnszone.
- Wanneer?
Het is belangrijk dat je je in de herfst op tijd laat vaccineren.
-
- Coronavaccinatie: het best vóór eind oktober.
- Griepvaccinatie: vanaf midden oktober.
Er bestaat nog geen vaccin dat je beschermt tegen griep én corona. Je moet twee vaccins laten zetten, maar dat kan op hetzelfde moment. Je arts of apotheker zet ze wel op verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld in elke arm één vaccin.
- Hoeveel kost het?
Laat je je vaccineren bij je huisarts? Dan betaal je mogelijks wel voor het doktersbezoek.
Het coronavaccin is gratis.
Het griepvaccin is (meestal) niet gratis.
-
- Behoor je tot een risicogroep? Dan betaalt je ziekenfonds een groot deel terug. Je betaalt dan ongeveer 4 euro. Personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming betalen 2,45 euro.
- Behoor je niet tot een risicogroep? Dan betaal je 17,02 euro (17,42 euro vanaf 1 januari 2024) voor een griepvaccin.
- Woon je in een woonzorgcentrum, een psychiatrisch verzorgingstehuis of een voorziening voor mensen met een handicap? Dan zijn de vaccinaties gratis.
- Laat je je vaccineren door de arbeidsgeneeskundige dienst? Dan betaalt de werkgever de kosten en is het griepvaccin dus gratis.
Meer info over preventie, het nut en bijwerkingen van de vaccins lees je op allesovervaccineren.be.