De maatregelen van juni 2022 werden geschrapt.
Eerste onderzoek
In juni 2022 ontving je een brief omdat de Vlaamse overheid een eerste onderzoek ging doen naar PFAS-vervuiling. Vroeger was er een brandweerkazerne ter hoogte van de Canadalaan 6. Het blusschuim dat toen werd gebruikt, bevatte PFAS waardoor de bodem onderzocht moest worden.
Toen werd gevraagd om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen zoals geen putwater gebruiken voor thee of koffie, om je moestuin water te geven of je zwembad te vullen.
Tweede onderzoek
Ondertussen voerde De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een tweede, diepgaander, onderzoek uit. Hieruit blijkt dat de voorzorgsmaatregelen niet langer moeten genomen worden.
Heb je nog vragen? Is er iets niet duidelijk?
Alle informatie en de recentste updates rond PFAS vind je op vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Vragen kun je stellen via pfas@vlaanderen.be.
Ook bij onze milieudienst kun je langskomen op afspraak, zij kunnen je de informatie vanuit Vlaanderen meegeven en nog wat verduidelijken.
Woon je of ligt je eigendom in een straal van 100 of 500 meter rond de site Ieperstraat 184-192 in Zonnebeke?
Op de site Ieperstraat 184-192 startte in juni 2021 een onderzoek naar PFAS-vervuiling door gebruik van PFAS-houdende blusschuimen op het terrein. Dit onderzoek gebeurde op alle plaatsen in Vlaanderen rondom brandweeroefenterreinen en (zware) industriële branden.
Na een eerste verkennend bodemonderzoek op Ieperstraat 184-192 laat het Vlaamse Departement Zorg nu weten dat buurtbewoners enkele maatregelen moet nemen.
Op Ieperstraat 184-192
- Laat kinderen niet spelen op onbedekt terrein op de site.
- Afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden: maak het verharde terrein op de site regelmatig schoon met water.
- Vermijd dat braakliggende of losse grond op de site verstuift of verwaait.
- Bedek losse grond op de site met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels. Of zaai losse grond in met gras of een andere dichte begroeiing. Doe dat ook met zand- of grondhopen.
Op Ieperstraat 184-192 en in een straal van 100 meter rondom de site (zie het kaartje)
- Eet geen zelf-geteelde groenten en zelf-geteeld fruit.
- Eet geen eieren van eigen kippen.
- Eet geen zelf-geteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen.
- Gebruik je compost niet als meststof voor je tuin.
- Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait.
- Bedek losse grond met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels. Of zaai losse grond in met gras of een andere dichte begroeiing. Doe dat ook met zand- of grondhopen.
- Goede hygiëne toepassen: was je handig regelmatig en maak je huis binnen schoon met water.
- Afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden: maak verharde delen buiten, zoals je oprit en terras,
schoon met water.
Op Ieperstraat 184-192 en in een straal van 500 meter rondom de peilbuis B2 (zie het kaartje)
- Gebruik je putwater* niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken. Gebruik hiervoor kraantjeswater of water uit flessen.
- Gebruik je putwater* niet om je zwembad te vullen en de moestuin water te geven. Gebruik hiervoor regenwater of kraantjeswater.
- Putwater* kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals je auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven, maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruik je hiervoor best regenwater in plaats van grondwater.
*Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet (komt dus niet uit je kranen) en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Hoe verloopt het verder onderzoek?
Deze maatregelen zijn voorlopig. De OVAM onderzoekt de bodem nog verder. Wanneer er een volledig zicht is op de mogelijke PFAS-vervuiling, informeren we je opnieuw over de definitieve maatregelen.
Heb je vragen over deze maatregelen of over PFAS? Neem dan contact op met pfas@vlaanderen.be.
Bij vragen over het verdere verloop kan je contact opnemen met de gemeentelijke milieudienst.
De maatregelen van juni 2022 werden geschrapt.
Eerste onderzoek
In juni 2022 ontvingen de omwonenden een brief omdat de Vlaamse overheid een eerste onderzoek ging doen naar PFAS-vervuiling. Vroeger was er een brandweerkazerne ter hoogte van de Langemarkstraat 34. Het blusschuim dat toen werd gebruikt, bevatte PFAS waardoor de bodem onderzocht moest worden.
Toen werd gevraagd om tijdelijk rekening te houden met enkele maatregelen (bijvoorbeeld geen putwater gebruiken voor thee of koffie, om je moestuin water te geven of je zwembad te vullen).
Tweede onderzoek
Ondertussen werd er een tweede, diepgaander, onderzoek gevoerd. Hieruit bleek dat er geen verontreiniging is of toch niet van die aard dat verdere maatregelen nog langer nodig waren. Een bodemsanering was niet nodig en bijgevolg werden ook de maatregelen van juni 2022 in maart 2023 geschrapt.
Heb je nog vragen? Is er iets niet duidelijk?
Alle informatie en de recentste updates rond PFAS vind je op vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Vragen kun je stellen via pfas@vlaanderen.be.
Ook bij onze milieudienst kun je langskomen op afspraak, zij kunnen je de informatie vanuit Vlaanderen meegeven en nog wat verduidelijken.
Tijdelijke no regret-maatregelen nabij risicosite ‘Passendalestraat 31’ in afwachting van de resultaten van het beschrijvend bodemonderzoek (rode zone, maatregelen op basis van een eerste onderzoek):
Op de site en in een zone van 100 meter rond de site, te rekenen vanaf de perceelsgrens, gelden volgende no regret-maatregelen:
Voeding
- Voor kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven:
- Eet je zelf-geteelde groenten of fruit? Wissel dan af met producten uit de handel en eet elke dag gevarieerd. Was je fruit en groenten goed met water voor je ze eet.
- Eet geen eieren van eigen kippen.
- Algemene bevolking:
- Eet maximaal 1 ei per week van eigen kippen.
- Gebruik je putwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
- Gebruik je putwater niet om je zwembad te vullen en je moestuin water te geven.
- Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals je auto wassen, het toilet doorspoelen, de oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruik je hiervoor best regenwater in plaats van grondwater.
- Algemene aanbevelingen voor alle omwonenden van mogelijk PFAS-verontreinigde zones:
- Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Volg de aanbevelingen in de voedingsdriehoek en eet gevarieerd, van verschillende bronnen.
- Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit je aan op het openbaar waterleidingnet als dit mogelijk is.
Deze no regret-maatregelen gelden in afwachting van meer gegevens over de werkelijke PFAS-bodemverontreiniging na verder onderzoek en metingen waarvoor in Vlaanderen de OVAM de nodige opdrachten zal geven.
Heb je vragen over deze maatregelen of over PFAS? Neem dan contact op met pfas@vlaanderen.be.
Bij vragen over het verdere verloop kan je contact opnemen met de gemeentelijke milieudienst.
Woon je of ligt je eigendom in een straal van 500 meter rond het perceel van de weverij in de Reutelhoekstraat in Zonnebeke?
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzocht de bodem op het perceel van de weverij aan de Reutelhoekstraat.
Daar zijn verhoogde hoeveelheden chemische stoffen (PFAS) vastgesteld. Daarom geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) het advies om voorzorgsmaatregelen te nemen in een straal van 500 meter rondom deze site. Jouw woning/eigendom/bedrijf ligt in deze zone, daarom ook deze brief.
Waarom zijn er maatregelen nodig?
Op verschillende meetpunten op dit perceel stelde men verhoogde waardes van PFAS vast in het grondwater. Woon je of ligt je eigendom in een straal van 500 meter rondom de site, dan is er een risico dat je door gebruik van grondwater meerdere keren in contact komt met deze chemische stoffen.
Geen paniek: er is geen onmiddellijk gevolg voor je gezondheid. Maar een langdurige blootstelling aan PFAS kan op termijn wel gevolgen hebben.
Wat moet je doen?
Het is belangrijk om zo weinig mogelijk in contact te komen met PFAS. Heb je een grondwaterput? Vermijd dan het gebruik van het putwater voor bepaalde toepassingen:
Wat mag wel:
- Auto wassen
- Oprit afspuiten
- Toilet doorspoelen
- Sierplanten water geven
Wat kan niet:
- Drinken
- Koffie/thee zetten
- IJsblokjes maken
- Koken
- Zwembad vullen
- Groeten in de moestuin water geven
Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit je aan op het openbaar waterleidingnet.
Met kraantjeswater is er niets aan de hand. Hiermee mag je wel koken, tanden poetsen, ervan drinken…
Daarnaast is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, van verschillende bronnen (supermarkt, eigen teelt, lokale handelaar…).
Hoe verloopt het verder onderzoek?
Het wetenschappelijke onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop bezig. Er gebeurde enkel een verkennend onderzoek op dit perceel. Op deze risicolocatie zal men de PFAS-verontreiniging nu verder gaan onderzoeken en nauwkeuriger in kaart brengen. Op basis van deze resultaten en nieuwe wetenschappelijke inzichten kan het Agentschap de huidige maatregelen behouden dan wel aanpassen.
Heb je vragen over deze maatregelen of over PFAS? Neem dan contact op met pfas@vlaanderen.be.
Bij vragen over het verdere verloop kan je contact opnemen met de gemeentelijke milieudienst.