De kinderen van nu zijn de wetenschappers, beleidsmakers en gebruikers van straks. Om hen doordacht met het milieu te laten omgaan, is onderwijs hierover noodzakelijk. Hoe vroeger, hoe beter. Door ze van jongs af aan in contact te brengen met de natuur, leren ze er veel over bij. Zo ontdekken ze ook sneller met welke problemen we vandaag te maken hebben en groeit hun interesse om zelf mee zorg te dragen voor het milieu én deze problemen aan te pakken. Zo vind je in De Wijzer compostvaten en verschillende kleuren vuilnisbakken terug, zodat afval gesorteerd kan worden. Ook een insectenhotel, wadi’s, bloemenperkjes… Daarnaast zijn ze ook gekende Mooimakers waarbij ze het zwerfvuil in de schoolomgeving opruimen. Allemaal door en voor de leerlingen.
Maar niet alleen de leerlingen verzetten hard werk, ook de ouders dragen hun steentje bij. Zo richtten ze samen met hen het project de ‘WijzerWeide’ op. Dankzij de expertise van enkele papa’s met een groen hart werd er naast de school een mooie speel- en leerzone gemaakt. Een goeie stap in de richting van ‘een duurzame school’.
De ‘WijzerWeide’ komt de biodiversiteit en het klimaat ten goede. Zo is er een regenwater-infiltratiesysteem, het is een natuurlijke plaats waar je verkoeling kan vinden, de weide zorgt voor zuivering van de lucht, ze is een buffer voor de omliggende woningen en er werden bomen en planten geplant die insecten aantrekken. Maar naast insecten, vind je er ook vogels, kleine zoogdieren en amfibieën.
Zelfs bij de aankleding van de weide maakten ze duurzame en ecologische keuzes. Zo gebruikten ze duurzaam hout en gerecycleerde materialen. Er komen ook nog vogelkastjes, een moestuin, een weerstation en nog heel wat meer. De ‘WijzerWeide’ is nog lang niet af!