Jeugdwerkjes

De eerste vrouwelijke burgemeester van België

Witte en roze konijnen. Ieder jaar opnieuw huppelen ze vrolijk rond in de weides voor het kasteel. En dan staan we allemaal klaar om zoveel mogelijk paaseitjes te rapen.  Soms vraag ik me af hoe het zou zijn in het kasteel of wie dit heeft gebouwd. Opa en oma zijn zelf ook al een beetje geschiedenis, misschien weten ze wel meer… Meteen beginnen ze te vertellen. De eerste vrouwelijke burgemeester van België woonde in het kasteel van Geluveld! Ze heette Léonie-Charlotte-Françoise Keingiaert de Gheluvelt en leefde tot 1966. Ze was niet gehuwd en had geen kinderen maar was van adel en heel rijk. Het halve dorp was van haar. Toen opa en oma klein waren was er nog geen paashaas maar op 10 november ’s avonds mochten de kinderen van 0 tot 12 jaar naar het kasteel voor Zwarte Piet en Sinterklaas. De kinderen mochten dan ook bij juffrouw Keingiaert en het gemeente bestuur om een cadeau te kiezen. Wie een biet had uitgehold en er een kaarsje er in had gedaan mocht nog een 2de cadeau kiezen.  Juffrouw Keingiaert betaalde alles zelf…

Een uittreksel uit het werk van Leonard Bruneel uit Geluveld.

De duivensport

Ik ben Axel Duhot. Mijn hobby is duivenmelker. Elke dag ben ik bij mijn duiven. ’s Morgens en ‘s avonds laat ik ze vliegen. Wanneer ze vliegen kuis ik hun hok. Wanneer het hok proper is roep ik ze binnen. Dan komen mijn 20 duiven binnen in hun hok en komen op mijn arm en op mijn hoofd. Wanneer ze klaar zijn met eten neem ik ze in mijn handen en controleer ik ze of ze geen puisjes hebben. En nu ga ik over mijn duivenhok praten. Een duivenhok als de mijne kost zeker al meer dan 500 euro. Het is een super goed duivenhok. Maar hoe ging het vroeger? De duivenhokken waren heel klein. Sommige duivenhokken waren zelf in hun huizen, dat waren de beste hokken. Het belangrijkste van het duivenhok is dat het niet nat is of anders ga je nooit prijs vliegen. De duivensport gaat langzaam weg, er zijn niet veel jongeren in de duivensport. Ik ga dit jaar beginnen met spelen op wedstrijd maar eerst moet er veel voorbereiding worden gedaan. Je moet ze eerst vaccineren, dan moet je nog vitaminen geven. Dan moet je ze gaan trainen. Dan kan je beginnen met de wedstrijd en dan moet je naar je duivenlokaal gaan en die doen een speciaal bandje aan de duif zijn poot. Dan vertrekt de duif met de vrachtwagen…

Een uittreksel uit het werk van Axel Duhot uit Geluveld.

Naar aanleiding van de Erfgoeddag op 23 april 2017 organiseerde de Zonnebeekse Heemkring VZW een schrijfwedstrijd voor leerlingen van zesde leerjaar. In de twee bovenstaande stukjes kan je even proeven van het talent van onze 12 jarigen. De tien beste inzendingen werden integraal gepubliceerd in het Zonneheem nr. 2 van 2017.

Gerelateerde verhalen