Het Veldhoekkasteel te Geluveld

Vóór 1756 was de huidige Oude Kortrijkstraat de verbindingsweg tussen Ieper en Kortrijk. Langs deze weg lag links, komende van Ieper, het Nonnenbos (zoals nu nog, maar toen veel groter) en recht over het Nonnenbos liep een lange dreef naar het Veldhoekkasteel dat door de vooraanstaande familie, Vandenpeereboom uit Ieper, als buitenverblijf werd betrokken. Dit kasteel lag eveneens in een uitgestrekt bos op de gemeenten Geluveld en Zillebeke.

In 1756 liet Keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk, die toen over onze streek heerste, de rechte grote Meense baan aanleggen. Deze sneed de eigendom van de Vandenpeerebooms in twee delen. Aan de zuidkant van de nieuwe weg liet kasteelheer François-Xavier Vandenpeereboom een nieuw kasteel bouwen voor zijn dochter Marie-Thérèse en schoonzoon Jean-Baptiste Malou. Dit kasteel en domein (op grondgebied Zillebeke) werd later (en nu nog) domein Godtschalck genoemd naar de latere bewoners.

Het Veldhoekkasteel, waarvan de bouwdatum ons onbekend is, werd steeds betrokken (als buitenverblijf) door de belangrijke adellijke familie Vandenpeereboom uit Ieper tot Félix Vandenpeereboom er zijn vaste verblijfplaats van maakte rond 1900. Het stond op de plaats waar nu de hoevewoning van Roger Bauden-Vandepitte is. In de nacht van 5 op 6 augustus 1911 werd het kasteel door brand in as gelegd. De brand ontstond door een verwoestend onweer met geweldige donder en bliksem, na een periode van ondraaglijk warm weer. Alles werd vernield: dure meubelen, oude en nieuwe kunstvoorwerpen, prachtige schilderijen…

Onmiddellijk na de brand herbouwde eigenaar Felix Vandenpeereboom het kasteel op dezelfde plaats. Het interieur werd luisterrijker afgewerkt dan voorheen. Vanaf augustus 1914 werd het kasteeldomein het toneel van vier jaar verwoede gevechten. Het kasteel veranderde meermaals van bezetter. De oorlog vernielde opnieuw het kasteel en alles wat erbij hoorde zoals het hoveniershuis, de paardenstallen met kamers voor de koetsiers, de serres, de hovingen en het bos.

Na de oorlog werd alleen het huis van de hovenier herbouwd en het kreeg de naam Hooverbosch Cottage. Hier woonde jonkman Felix Vandenpeereboom verder met zijn privé-secretaris Gerard Eubben tot hij overleed op 22 november 1937. De eigendom ging door erfenis naar een neef en Gerard Eubben. De villa werd enkele jaren later door aankoop eigendom van dokter Van Walleghem uit Zonnebeke. Het domein heeft nu nog een oppervlakte van 4 ha 50. Thans is Monique Van Walleghem, gehuwd met gepensioneerd dokter-chirurg Georges Van Herck uit Roeselare, door erfenis de eigenaar geworden.

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon