Meldpunt eikenprocessierups

De eikenprocessierups vormt iedere zomer een plaag in sommige streken. Ook in onze provincie werden de diertjes al meermaals gesignaleerd. De haartjes van deze rupsen zorgen echter voor brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen. Daarom moeten ze bestreden worden. Op dit moment kan je de rupsen enkel bestrijden door te branden of ze weg te zuigen. De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in  grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren. 

Heb je de processierups gespot? 

  • Op openbaar domein? Laat dit weten aan de milieudienst via [email protected] of 051 48 00 74 of via onze meldingskaart.
  • Op privé terrein? Roep de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt. De brandweer verdelgt geen eikenprocessierupsen.
    Heb je de dieren gespot in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt?  Dan is verdelging niet nodig.
  • Probeer de rupsen en de nesten nooit aan te raken of zelf te bestrijden. Vermijd elk contact. Probeer de rupsen ook niet weg te spuiten met de hogedrukreiniger. Via de lucht verspreiden de haren zich.
  • Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken. Was zo nodig al je kleren. Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.