Doven openbare verlichting

Laat je soms het licht beneden branden als je ’s nachts boven in je bed ligt? Neen? De gemeente Zonnebeke ook niet! Sinds 2014 wordt de openbare verlichting langs gemeentewegen gedoofd tijdens de week.  De dorpskernen en gewestwegen blijven wel verlicht. De milieuvriendelijke maatregel betekent ook een serieuze besparing.

In 2020 werd beslist om het brand- en doofprogramma aan te passen. In het nieuwe programma zal de verlichting gedoofd worden om 23.30 uur en terug ontstoken worden om 4.30 uur, met uitzondering van vrijdag- en zaterdagnacht.

Wanneer je dus merkt dat de openbare verlichting in je straat dooft vanaf 23.30u, dan is dit vrij normaal en een gevolg van de invoering van dit regime. Je hoeft dus geen defect te melden aan de netwerkbeheerder Fluvius of  aan de gemeente.

Merk je echter dat één of meerdere lampen niet werken tijdens de branduren, dan kan je dit nog steeds melden via het gratis telefoonnummer 080 06 35 35 of via www.straatlampen.be

Zonnebeke wil met deze maatregel haar steentje bijdragen in de strijd tegen de uitstoot van CO2, lichthinder en lichtpollutie. Ook op de energiefactuur zal zo serieus kunnen bespaard worden, wat in de huidige economisch en financieel moeilijke tijden natuurlijk mooi meegenomen is.

Lees hier de analyse die gemaakt werd over de relatie tussen het doven van de openbare verlichting, inbraken en verkeersongevallen.