Wat
De Jumbo Run werkt zo aanstekelijk dat alle Europese landen al hun eigen versie hebben. Internationaal wordt een kalender opgesteld, waarin alle afgesproken Europese data vastgelegd zijn. Voor België is dat steeds de voorlaatste zaterdag van augustus.
In 1971 reed in België de Jumbo Run voor het eerst uit met kinderen, jongeren en volwassenen van Dominiek Savio als passagiers. Dit heeft ondertussen aanleiding gegeven tot andere initiatieven zoals truck-runs, oldtimer-runs, koetsen-runs…
De Jumbo Run is een speciaal huwelijk tussen motorrijder, het symbool van vrijheid in mobiliteit, en mensen met een fysieke beperking die zeer vaak beperkt zijn in hun mobiliteit. Aangezien elke motorrijder steeds dezelfde passagier meeneemt, ontstaat er een hechte vriendschap tussen chauffeur en passagier. Elk jaar wordt een gastgemeente gekozen om de karavaan te ontvangen.
Kortom, de Jumbo Run is iets puur en uniek.
Meer info over de Jumbo Run vind je op jumborun.be.
Ontstaan
In 1961 wou David Cooper in Engeland de slechte reputatie van motorrijders verbeteren. Hij organiseerde een rondrit waarbij motorrijders met een zijspan een persoon met een handicap als passagier meenamen. Deze run reed naar de Dudley Zoo in de West-Midlands. Voor de jongeren met een beperking werd het een onvergetelijke dag. De blikvanger van de dag was een olifant die luisterde naar de naam Jumbo. De naam ‘Jumbo Run’ was geboren.
Het concept vermenigvuldigde zich op Europese schaal: Nederland startte in 1964, Duitsland in 1967, Zweden in 1970, waarna België volgde in 1971.
Drie motorrijders, Willy Lenoir, Robert Schouteet en André Temmerman, klopten aan bij Dominiek Savio. Zowel de toenmalige directeur, Andries Favorel, als de prefect, Antoon Stragier, waren dolenthousiast over het initiatief.
Voor Vlaanderen is de Jumbo Run the Original, de moeder van alle runs
Dominiek Savio
In het landelijke Gits, nabij een molen en een spoorweg, vind je een uitgestrekt domein. Van hieruit worden kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro-)motorische beperking en niet aangeboren hersenletsel begeleid op vlak van onderwijs en zorg.
Dominiek Savio heeft een ruim aanbod, maar meer dan 60% van de leerlingen en cliënten worden ondersteund in hun eigen omgeving: thuis, op school… Ze bieden ondersteuning in de heel West-Vlaanderen.
Dominiek Savio behoort tot Groep Gidts. Bekijk het volledige aanbod van Dominiek Savio via dominieksavio.be.