Gedenkstenen voor Zonnebeekse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

Zonnebeke – Op 20 oktober 2024 worden in Groot-Zonnebeke de eerste drie Stolpersteine geplaatst, ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers. Gedenkstenen die ervoor moeten zorgen dat deze wreedheden uit het verleden nooit meer herhaald worden.

Duits kunstproject

Stolpersteine is een Europees kunstproject van ‘De Stichting SPUREN’, opgericht door de Duitser Gunter Demnig. Deze kunstenaar maakt al sinds 1995 kleine gedenkstenen ter nagedachtenis van de slachtoffers van het nazisme: politieke gevangenen, getuigen van Jehova, Roma en Sinti, joden, homoseksuelen en gehandicapten die met het euthanasieplan Action T4 uitgeschakeld werden. Op een koperen plaatje staat de naam, geboortedatum, deportatiedatum, strafkamp en sterfdatum van de gedeporteerde. Stolpersteine worden geplaatst in het voetpad voor de woning waar het slachtoffer gearresteerd werd. Ze herinneren ons niet alleen aan de wrede aanpak, maar ook aan de gezinstragedies die zich bij deze woning afspeelden.

18 Zonnebeekse slachtoffers herdacht

Intussen zijn over 22 landen tienduizenden struikelstenen aangebracht, waarvan een 500-tal in België. Het komende jaar worden er 18 in Groot-Zonnebeke geplaatst via een samenwerking tussen de gemeente en de vereniging Cel WOII. Het is dan ook een grote eer dat de initiatiefnemer van dit herdenkingsproject, Gunter Demnig, op 20 oktober de eerste struikelstenen in onze gemeente eigenhandig komt inmetselen. Het eerbetoon komt toe aan slachtoffers Bruno Schoutteten (Ryselbosstraat), Emile Dieryckx (Beselarestraat) en Charles Lemahieu (Ieperstraat). Later dit jaar worden nog zes Stolpersteine geplaatst in Beselare en in mei 2025 sluiten we het project af met negen herdenkingsstenen in Passendale. In de toekomst wordt gekeken om de Stolpersteine te integreren in fiets- en wandelroutes.

Vervolg op openluchttentoonstelling

De gemeente en Cel WOII brachten ook al in 2022 de plaatselijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in beeld. Dit via de rondtrekkende openluchttentoonstelling Stolen Memory van ‘Arolsen Archives’ (het internationaal centrum met ’s werelds grootste collectie documenten over nazi-slachtoffers) en de buitenexpo over de deportatie van 18 mensen uit Groot-Zonnebeke. Beiden bleven niet onberoerd.

Foto in kantlijn: Familiefoto van Emile Dieryckx

 

""
Laatste update: 9 oktober 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon